8Dün akşam instagram’dan paylaştığı bir metin ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifa ettiğini duyuran Berat Albayrak’ın ekonomi macerası dikkat çekici.
Albayrak, yurtdışında üniversite macerasının ardından Erdoğan’ın damadı olarak Türkiye siyasetine giriş yaptı ve ekonomide unutulmayacak bir krizi de arkasında bırakarak istifa etti.
Henüz iktidar tarafından teyid edilmeyen istifa haberinin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca yapılacak açıklamayla netlik kazanması bekleniyor.
7Albayrak’ın Bakanlık’tan önceki kariyeri
1978’de İstanbul’da doğan Berat Albayrak, Fatih Koleji’nin ardından İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nü bitirdi.
New York Pace Üniversitesi’nde finans üzerine yüksek lisans yaptıktan sonra Türkiye’de döndü. 2011’de Kadir Has Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü’ndeki doktora tezi, yenilenebilir enerji kaynakları ve finansmanı üzerineydi.
ABD’de olduğu yıllarda Çalık Holding için çalışmaya başlayan Albayrak, Türkiye’ye döndükten sonra aynı holdingde genel müdürlük yaptı.
Çalık Holding’den ayrıldıktan sonra 2014-15 yıllarında ise Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
62015’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Berat Albayrak 2015’te Meclis’e girer girmez önce Ahmet Davutoğlu’nun, ardından Binali Yıldırım’ın başbakanlığında kurulan hükümetlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptı.
Bakanlığı döneminde Rusya ile Türkiye’nin ilk nükleer santralı Akkuyu için temel atıldı, çalışmalara başlandı.
2015-18 yılları arasında Türkiye’nin hidrolik, kömür ve yenilenebilir enerji kurulu gücü de artış gösterdi.
52018 seçimlerinden sonra Ekonomi Bakanlığı dönemi
Berat Albayrak 2018’de yapılan seçimlerin ardından Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükmet Sistemi’ne geçmesiyle birlikte Hazine ve Maliye Bakanı oldu.
Eskiden Başbakanlık’a bağlı bulunan Hazine Müsteşarlığı da bu bakanlığa bağlandı.
10 Temmuz 2018’de yeni kabinenin tanıtılmasının ardından açıklanan bu karar, yatırımcılar tarafından endişeyle karşılandı.
İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi, “2004’te Erdoğan’ın kızıyla evlenen Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olması, Türkiye ekonomisinin sağlığı ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konularında endişeli olan yabancı yatırımcı ve uzmanları alarma geçirdi” ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası’nın faiz artırma beklentilerini karşılamaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile pastör Andrew Brunson üzerinden yaşadığı gerilimle birlikte Dolar/TL kuru birkaç ay içinde 4,5 seviyesinden 6,5 seviyesine yükselerek rekor kırdı.
Sonrasında gelen yüksek faiz artırımı ve rahip Brunson’ın bırakılmasıyla birlikte dolar 5 TL seviyelerine geriledi.
Albayrak bunun ardından “6 liradan, 7 liradan bol bol döviz alanlar şimdi kara kara düşünüyor” dedi.
4Döviz’de ‘İstesek düşürürüz ama uğraşmıyoruz’ açıklaması
Mart 2019’da Rize’de konuşan Albayrak “Birileri Türkiye batacak; dolar 7, 8 lira olacak diye hayaller kurdu” dedi.
Bu konuşmasından yaklaşık bir yıl sonra dolar 7, bir buçuk yıl sonra da 8 lira seviyelerini geçti.
Albayrak Mart 2019’daki konuşmasında “Güçlü yumruğumuzu vurduk, doları 5 liraya düşürdük” derken, 2020’ye gelindiğinde bu konudaki söylemini tamamen değiştirdi “Biz dolarla uğraşmıyoruz, istesek düşürürüz” diye konuştu.
Albayrak değer kaybetmiş TL hakkında “rekabetçi kur” dedi ve ihracatın bu sayede ithalatı geçeceğini söyledi.
Bir TV kanalında “Doların yükselmesiyle endişelendiğini” söyleyen sunucuya “Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Dolarla borcunuz mu var?” diye yanıt vermesi muhalefetin yanı sıra ekonomistler tarafından da eleştirilmesine yol açtı.
3Halk Bank Davası
ABD merkezli New York Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ve Aydın Doğan’ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ ile özel bir ilişkisi olduğunu ve iki ülke arasındaki pek çok konunun damatlar seviyesinde görüşüldüğünü yazdı.
Gazeteye konuşan Erdoğan’ın birden fazla danışmanı, iki liderin de bu yöntemi tercih etme nedenleri arasında kendi devletlerinin kurumları tarafından ihanete uğrayabileceği korkusunun da bulunduğunu söyledi.
Bazı yorumcular bu hattın, Trump’ın Türkiye’ye yönelik bazı yaptırımları uygulamaktan vazgeçmesinde işe yaradığını öne sürüyor.
ABD basınında Albayrak’ın adı 2017’de Enerji Bakanı olduğu dönemde de gündeme gelmişti.
Amerikan Wall Street Journal gazetesi Albayrak’ın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile birlikte ABD’ye giderek, o dönem ABD başkanlığı için yarışan Donald Trump’ın kampanya danışmanlığını yapan Michael Flynn ile Fethullah Gülen’in Türkiye’ye götürülmesini görüştüğünü yazdı.
Albayrak, İran’a yönelik yaptırımları delme suçundan ABD’de hapis yatan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’yı, cezasını çekip Türkiye’ye gönderildikten sonra 2019’da havalimanında karşılaşmıştı.
Atilla döndükten birkaç ay sonra Borsa İstanbul Genel Müdürü olmuştu.
2Twitter hesabını kapatıp instagram’dan istifa duyurusu yaptı
Berat Albayrak’ın bakanlığı gibi istifası da farklı açılardan tartışmalara yol açtı.
Albayrak, Instagram hesabından çok sayıda yazım hatası içeren bir istifa mektubu paylaştı ve aynı anda Twitter hesabı kapandı.
Bunun üzerine Albayrak’ın hesaplarının hacklenmiş olabileceği düşünüldü.
Fakat bir süre sonra Albayrak’ın gerçekten istifa ettiği ve paylaşımın gerçek olduğu ortaya çıktı.
Bu sefer de bir bakanın basının karşısına geçerek konuşmak yerine bir Instagram paylaşımıyla istifa etmesinin ne kadar doğru olduğu tartışılmaya başlandı.
Bütün bunlar olurken ana akım TV kanalları, gazeteler ve ajansların neredeyse tamamı Albayrak’ın istifasına dair hiçbir haber yayımladı. Bu durum sosyal medya kullanıcılarından siyasetçilere kadar geniş bir kesimin tepkisini topladı.
İnternet siteleri, Yeni Şafak‘ın İngilizce sayfasının da konuyla ilgili haberini daha sonra sildiğini aktardı.
1MYK Sonrası Albayrak ile ilgili açıklama yapılacak
Yeni Şafak gazetesinin Albayrak’ın istifasını 19 saat sonra görmesinin ardından yaptığı haberde Erdoğan’ın MYK toplantısı sonrası, Albayrak istifasıyla ilgili açıklama yapacağı bildirildi.